Optrekkend vocht in gewelfde kelder
Een zeer oud huis, de gracht voor het huis is al tijden geleden gedempt maar de hoge grondwaterstand is gebleven, waardoor er ook optrekkend vocht in de muren aanwezig is. De muren zijn op de begane grond recent gestuct. Maar gelukkig geen zoutuitbloeiingen dus dat is een groot voordeel voor de eigenaar.
Er is een kleine kelder, oeroud, bereikbaar via een glazen luik dat elektrisch opent. De kelder is extreem vochtig doordat er via de fundering en via de keldermuren veel vocht verdampt: optrekkend en doorslaand vocht. Gelukkig geen waterplassen, dus geen lekkage of kwelwater.
Bij de recente verbouwing werd een luchtpijp verwijderd: de heteluchtverwarming werd vervangen door radiatoren, en welk effect kan 1 luchtafvoerpijp hebben als de kelder luchtdicht is afgesloten? Onwetendheid heeft hier zijn prijs gevraagd: het was een buis-in-een-buis principe, net als bij moderne cv-ketels. De binnenbuis zuigt lucht af en via de buis er omheen wordt verse lucht aangevoerd. Op de foto herkent u een stuk flexibele luchtslang die tot het andere einde van de kelder liep. Zo maak je met 1 doorvoergat toch een prima werkend luchtverversingssysteem.
Maar let op, luchtverversing kan wel de luchtvochtigheid verlagen, maar daarmee stopt niet het optrekken en het doorslaan van vocht. De E-Dryer lost het echte probleem wel op: als er geen opstijgend en doorslaand vocht meer is, kan de luchtvochtigheid ook niet meer oplopen.
Wilt u direct hulp en goed advies? Bel JB Muurdroging of mail naar info@drogemuren.nl voor het oplossen van optrekkend vocht!