Drainage aanleggen tegen optrekkend vocht.
Drainage werkt alleen als er nog geen optrekkend vocht is.
Kan ik optrekkend vocht stoppen door drainage aan te leggen?
NEE, helaas dat zal niet voldoende werken. Hooguit zal het probleem een beetje verminderen.
Waarom is er optrekkend vocht?
Vocht uit de grond kan in de muren omhoog trekken omdat er tussen de fundering en de daar op gebouwde muren geen horizontale barriere is (loodslab, folielaag). Vocht dat in de grond aanwezig is, trekt in de bakstenen en stijgt vervolgens capillair op.
Met drainage haal ik toch overtollig water weg?
Met drainage kunt u alleen niet-gebonden (=overtollig) water wegvangen. Dat kan regenwater zijn dat in de grond zakt of (indien er een hoge grondwaterstand is) grondwater. Maar er is ook vocht gebonden aan de grond: dit vocht wordt vastgehouden door de aarde en zal dus niet wegstromen, het komt dus niet in de drainage terecht.
Voorbeeld 1: zet een kamerplant met de wortelkluit in een emmer water. Als je na 10 minuten de plant uit het water haalt, stroomt er water uit de potgrond: dit water kun je met een drainage wegvangen. Als je na een uur de uitgelekte wortelkluit op een krant zet, dan wordt de krant nat door water uit de kluit: dit water werd vastgehouden door de potgrond en komt niet in de drainage terecht.
Voorbeeld 2: graaf in een droge zomer een kuil op een zandduin: je zult al snel vochtige grond vinden. Ook dit water kun je niet met een drainage wegvangen.
Vocht is in iedere grond altijd aanwezig. Net zoals een boom of struik in een extreem droge zomer nog steeds water uit de grond kan opnemen, zo kan een fundering (die tenslotte net zo diep 'wortelt' als een boom) nog capillair vocht aanzuigen en omhoog transporteren.
Wel of niet drainage aanleggen?
Het is zinvol om drainage aan te leggen als er plaatselijk meer water terecht komt dan alleen regenwater, bijvoorbeeld bij een rieten dak zonder hemelwaterafvoer, bij een huis tegen een heuvelrand, bij plasvorming (dichte grondlaag, klei) of als de regenbuis dicht bij het huis open eindigt (niet afvoert naar een riolering).
Denkt u aan drainage vanwege optrekkend vocht, stop dan eerst het optrekkend vocht met de E-Dryer! Daarmee wordt de oorzaak (capillaire werking van de bakstenen) opgelost en gewoonlijk is dan geen drainage meer nodig.
Hoe drainage aanleggen?
Vang zo veel mogelijk water op door bijvoorbeeld een vijverfolie (EPDM) op voldoende diepte aan te brengen. Leg deze als een goot en op afschot, en leg hierin een drainslang. Bedek de drainage met grof grind, en leg hier een antiworteldoek (geotextiel) op zodat er geen grond tussen het grind kan komen. Dek vervolgens dit af met de gewone grond.
Bel JB Muurdroging of mail naar info@drogemuren.nl voor hulp en advies bij optrekkend vocht!