Buitenzijde funderingsmuur waterdicht tegen vocht
Bitumen of noppenfolie werkt onvoldoende bij optrekkend vocht
Ik heb optrekkend vocht. Stop ik dit met een bitumenlaag of met een noppenfolie tegen de buitenzijde van de bakstenen fundering?
Nee, helaas werkt dit nooit voldoende.
Door de fundering aan 1 zijde af te dichten stopt u nooit al het vocht. De fundering zuigt namelijk ook vocht aan vanaf de binnenzijde van de fundering en vanuit de zool (onderkant) van de fundering!
U houdt dus met een eenzijdige barrière maar een heel klein deel van het vocht tegen. Vergelijk dit maar met een spons die u rechtop in een plas water zet: door aan 1 zijde een barrière te maken stopt u niet het optrekkende vocht (=de capillaire werking) in de hele spons!
(Meer info over dit type noppenfolie: google 'noppenfolie kelder'. Er zijn tevens afwerkstrips/trims/halterstrips om de bovenkant netjes af te werken.)
Als het om een te hoge grondwaterstand gaat:
Grondwater werkt net als een waterbed: je drukt hier het waterbed in en elders komt het waterbed omhoog. Grondwater wil altijd nivelleren, dus als er op 1 plek een overschot is zal het elders weer opduiken. Door de buitenzijde van de funderingsmuur dicht te maken houd u het vocht tegen aan de buitenzijde van de funderingsmuur, en het zal toch ook aan de binnenzijde van die funderingsmuur aanwezig zijn.
Als het niet om een te hoge grondwaterstand gaat:
Er is ook vocht dat is gebonden aan de grond: dit vocht wordt vastgehouden door de aarde en is overal aanwezig.
Voorbeeld 1: zet een kamerplant met de wortelkluit in een emmer water. Als je na 10 minuten de plant uit het water haalt, stroomt er water uit de potgrond: dit water kun je met een drainage wegvangen of met een folielaag langs de funderingsmuur afleiden. Als je na een uur de uitgelekte wortelkluit op een krant zet, dan wordt de krant nat door water uit de kluit: dit water werd vastgehouden door de potgrond en zit ook in de grond onder de kruipruimte, tegen de binnenzijde van de funderingsmuur. Dit vocht houdt u dus niet tegen door aan de buitenzijde van het huis de fundering met een folie af te dichten.
Voorbeeld 2: graaf in een droge zomer een kuil op een zandduin: u zult al snel vochtige grond vinden. De zool van de fundering zal dus altijd in vochtige aarde staan en zodoende blijft de fundering vocht optrekken.
Alleen bij een betonnen fundering kan een noppenfolie aan de buitenzijde wel effectief zijn: het beton heeft namelijk nauwelijks capillaire werking (dus nauwelijks optrekkend vocht) waardoor er vanuit de zool van de fundering geen vocht optrekt. Indien op de betonnen fundering verder gemetseld is met bakstenen, dan kan vocht vanuit de zijdelings aanliggende grond in de bakstenen trekken: dit kunt u dus effectief tegengaan met een noppenfolie.
Wilt u het optrekkend vocht daadwerkelijk volledig stoppen? Kies dan voor de E-Dryer. Daarmee bespaart u de moeite van het onnodig uitgraven rondom, en stopt u bovendien het optrekkend vocht in alle muren, dus ook de binnenmuren in huis!
Bel JB Muurdroging of mail naar info@drogemuren.nl voor hulp en advies bij optrekkend vocht!