vochtproblemen na het stuccen van oude muren
Gips op een oude kalkcement stuclaag kan problemen geven.
Vroeger werd de muur glad afgewerkt met cement. Cement heeft grovere poriën dan de bakstenen, waardoor vocht dat vanuit de grond capillair opstijgt via de poriën in de bakstenen via de cementlaag kan verdampen. De met het vocht meegekomen zouten zullen in de verdampingszone (het grensvlak van baksteen en stuclaag) achterblijven als het vocht verdampt. Hier hopen zich dus de zouten op. Zodra over de oude cementlaag heen met gips wordt gestuct (de muur weer glad/sausklaar maken) wordt de wand quasi verzegeld. Gips heeft veel kleinere poriën dan de bakstenen en het gips, dus het vocht kan niet meer gemakkelijk uit de muur verdampen. Bovendien wordt met het aanbrengen van het natte gips het zout uit de muur opgelost, en migreert dit naar de gipslaag. De zouten zullen daarna hygroscopisch blijven werken met het omgevingsvocht: bij een hoge luchtvochtigheid in de ruimte zal de muur natter uit zien, en bij een lage luchtvochtigheid minder nat.
De oplossing: stop zo snel mogelijk het optrekkend vocht met de E-Dryer zodat er niet meer vocht uit de fundering omhoog trekt en de muren kunnen drogen.
Wilt u direct hulp en advies? Bel JB Muurdroging of mail naar info@drogemuren.nl voor het oplossen van optrekkend vocht!