Extreem optrekkend vocht door een overmaat aan zout in de muur.
Extreem optrekkend vocht
Vochtplekken, zout uitbloei, afbladderende verf, loslatende stuc, schimmelplekken, muffe geur. Typische kenmerken van optrekkend vocht. Maar soms komt dit ook plaatselijk heel extreem voor op plekken waar je het niet direct zou verwachten. Vaak is er dan in het verleden iets gebeurd wat nu nog steeds invloed heeft.
optrekkend vocht
Bij een oude muur zit er tussen de gemetselde bakstenen fundering en de muur die er op gebouwd is vaak geen folielaag of loodslab. Daardoor kan vocht dat in de grond overal aanwezig is, via de poriën van de bakstenen capillair omhoog stijgen tot boven de plint of het maaiveld.
Iedere keer dat het optrekkende vocht boven de grond verdampt, blijven de in het water opgeloste zouten achter in de muur. Dit is een natuurlijk proces dat continu door gaat. Zo worden er in de loop van de tijd steeds meer zouten mee naar boven getransporteerd, en neemt de zoutconcentratie in de muur toe. In een normale situatie duurt het tientallen jaren voordat het vocht voldoende zouten heeft meegebracht om echt schade te veroorzaken zoals zout uitbloei (salpeter) of holklinkend/loslatend stucwerk.
extreme oorzaken van optrekkend vocht
In sommige gevallen is er een bijzondere oorzaak waardoor sneller/meer zouten worden meegevoerd:
- urine/mestzouten bij een voormalige veestal
- een zoutwaterbel bij een kelder
- een mesthoop tegen een stalgevel
- een dijkwoning waar jarenlang zijdelings water door de kruipruimtemuur sijpelt
- een bakkerij waar zout op de plank werd bewaard
- hergebruikte historische bakstenen
schade door optrekkend vocht
Zo kan het vocht veel hoger opstijgen en veel meer schade veroorzaken. De schade kan bestaan uit:
- zout uitbloei
- loslatend/holklinkend stucwerk
- schimmelvorming
- bruine vlekken
- vochtplekken
- afbladderende verf
Belangrijk is om eerst de oorzaak aan te pakken en daarna pas de gevolgen! Dus eerst het optrekkend vocht stoppen, dan de muren laten drogen, en daarna pas de muur te renoveren.
Bel de expert van JB Muurdroging om uw situatie te bespreken en de juiste oplossing te kunnen toepassen.
opstijgend vocht oplossen stappenplan
Gewoonlijk bestaat de oplossing uit de volgende stappen:
- Stop het optrekkend vocht.
- Laat de bestaande beschadigde stuclaag op de muur zitten zodat bij het drogen van de muren de restzouten bij het verdampen van het vocht kunnen achterblijven in de nog te verwijderen stuclaag. Zo haal je al een deel van de schadelijke zouten weg.
- Maak meetpunten in de muur zodat de hoeveelheid vocht aan het begin bekend is, en er ook tijdens het droogproces opnieuw gemeten kan worden.
- Laat de muren drogen. Dit heeft tijd nodig. Een muur heeft er tientallen jaren over gedaan om het vocht op te nemen van onder uit de grond: het drogen gaat gelukkig veel sneller omdat de muur over de volledige hoogte het vocht kan verdampen, maar reken desondanks op tenminste 6 maanden tijd. Met een luchtontvochtiger is het drogen van de oppervlaktelaag aan het begin wel iets te versnellen, maar vocht dat uit het hart van de muur naar de oppervlakte moet komen zal daar nauwelijks sneller door verdampen omdat het vocht door de kleine capillairen niet sneller naar de oppervlakte wordt aangevoerd.
- Zodra de muur voldoende droog is, kan deze gerenoveerd worden. Verwijder de zoutbelaste stuclaag, kap eventueel ook de voegen 2 cm diep uit, en verwijder de zouten uit de oppervlaktelaag van de bakstenen.
- Stuc een vocht- of zoutbelaste muur nooit met gips, maar altijd met een saneerpleister.
- Schilder de muur met een dampopen verf (keimverf of kalkverf).
Optrekkend vocht? Ik wil droge muren!
Benieuwd of de E-Dryer voor u ook de juiste oplossing is?
Bel naar 085-0606246 of de expert 06-81048019.
Stuur een terugbelverzoek.
Mail naar info@drogemuren.nl of kijk op de contactpagina voor de rechtstreekse mailadressen.