gipsstuc en latexverf op vochtige muren
Bij oudere huizen kan er vocht vanuit de fundering omhoog stijgen in de muren tot boven de plint. Met het optrekkend vocht stijgen ook zouten mee op vanuit de grond, en iedere keer dat er vocht verdampt dan blijven de zouten achter in de muur en in de stuclaag. Zo neemt de zoutconcentratie toe, worden vochtplekken groter, komt stucwerk los van de muur en zal dit op steeds meer plaatsen ontstaan. Als men dan de oude kalkcement stuclaag (herkenbaar aan de gelige/grijzige, zanderige structuur) repareert of verwijdert en vervangt door gipsstuc (witte, gladde massa), dan zal dit meestal niet goed gaan. De oude kalkcement stuclaag was hydrofoob (vochtafwijzend/vochtdoorlatend), maar de gipsstuc is hydrofiel (vochtaanzuigend/vasthoudend). Het opstijgende vocht kan niet door de gipsstuc heen komen, en hoopt zicht op in de muur. Uiteindelijk wordt de vochtconcentratie in de muur zo hoog dat het vocht zich door de gipslaag heen drukt, ondertussen wat gips oplossend. Aan de oppervlakte kan het vocht verdampen, en blijven de opgeloste gipsdeeltjes als wolkjes of pluisjes achter op de muur.
Om het helemaal goed fout te doen, wordt tegenwoordig de muur ook nog met latexverf geschilderd. Latexverf is als een waterdicht folielaagje op de muur: het vochht kan er helemaal niet door heen komen, en zo ontstaan blaasjes op de muur.
Ook damp-open verf helpt bij optrekkend vocht weinig! Vergelijk damp-open verf met een mondkapje: je kunt er wel door ademen, maar het hindert wel degelijk. Ademen gaat nog wel met een mondkapje, maar als je ook nog gaat zweten (of in het geval van een muur: optrekkend vocht) dan krijg je toch vochtophoping. En 2 lagen damp-open verf zijn net als 2 mondkapjes over elkaar heen: je krijgt ademnood, de muur verstikt.
Stop eerst het optrekken van het vocht met de E-Dryer. Dit systeem stopt het opstijgen van het vocht vanuit de zool van de fundering, waardoor de fundering en de muren weer volledig droog worden. Met de E-Dryer drogen de muren weer tot hun originele droge toestand: dit lukt niet met injectage (u houdt met chemische producten het water slechts tijdelijk tegen) of met uitgraving (u bereikt de zool van de fundering niet en daar komt juist het meeste vocht vandaan).
Daarna kan men indien gewenst het beschadigde oude stucwerk verwijderen en indien nodig de zouten in de muur neutraliseren. Het behandelen van zoutbelaste muren is niet altijd nodig, alleen als er extreme zoutuitbloeiingen waren en het stucwerk erg afbladderde.
Lees hier verder over het stoppen van optrekkend vocht.
Bel JB Muurdroging of mail naar drogemuren.nl voor hulp en advies bij optrekkend vocht!